
Μέλι
Μέλι θυμαρίσιο.
Μέλι πολυταξιδεμένο, της περιπέτειας. Τα μελίσσια ταξιδεύουν σε κοντινά νησιά που ανθεί πλούσια το θυμάρι. Εκεί η μέλισσα παράγει ένα έντονα αρωματικό μέλι, εξαιρετικό στη γεύση με ανοιχτόχρωμη λαμπερή εμφάνιση. Όσο περισσότερο ποσοστό θυμαριού έχει, τόσο πιο έντονα πικάντικη είναι και η επίγευση που αφήνει. Κρυσταλλώνει σε διάστημα 6-18 μηνών από την παραγωγή του. Κατατάσσεται στις καλύτερες ποιότητες μελιού.
Μέλι ερείκης – αναμματόμελο.
Προς το τέλος του φθινοπώρου, στα βουνά της Ικαρίας ανθίζει το φθινοπωρινό ρείκι [στην τοπική διάλεκτο άναμμα] με ροζ άνθος. Αυτό το ρείκι τρυγάει η μέλισσα και παράγει το αναμματόμελο. Είναι μέλι με υψηλή θρεπτική αξία. Έχει οσμή και γεύση που αρέσουν ιδιαίτερα σε απαιτητικούς καταναλωτές. Κρυσταλλώνει άμεσα, μέσα σε ένα μήνα, περίπου. Η κρυστάλλωση του είναι τόσο ψιλή και πυκνή που του δίνει υφή καραμέλας.
Μέλι πεύκου.
Η Ικαρία πλήθει από ένα εξαιρετικό είδος πεύκου. Από μελιτώδεις εκκρίσεις αυτού του πεύκου παράγει η μέλισσα ένα πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες και αμινοξέα, μέλι. Είναι μέλι ρευστό και έχει τις λιγότερες, αναλογικά με τα υπόλοιπα μέλια, θερμίδες και την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο και ασβέστιο σε σχέση με το μέλι θυμαριού ή ερείκης. Περιέχει ικανοποιητική ποσότητα προλίνης. Κρυσταλλώνει πολύ αργά…
Μέλι ανοιξιάτικο-ανθόμελο.
Ανάμεικτο μέλι πεύκου και ανθέων από λουλούδια, βότανα και δένδρα, ενδημικά της ικαριακής γης. Οι ιδιότητες του διαφέρουν ανάλογα με τη φυτική του προέλευση. Το ανοιχτόχρωμο έχει εξαιρετικό άρωμα και γεύση και το σκοτεινόχρωμο έχει υψηλή θρεπτική αξία γιατί είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία…
Η κρυστάλλωση του δεν μπορεί να προβλεφθεί.
Μέλι πεύκου και ερείκης. «πευκοάναμμα».
Σεπτέμβρη μήνα η μέλισσα τρυγάει το ‘’μελίτωμα’’ του πεύκου. Στον ίδιο τόπο μέσα φθινοπώρου ανθίζει το ‘’άναμμα’’. Με τους χυμούς και το άρωμα αυτού του ξεχωριστού θάμνου η μέλισσα πλουτίζει το πευκόμελο και παράγει το ‘’πευκοάναμμα’’. Μέλι αρωματικό και πυκνόρευστο, με υφή ρευστής καραμέλας και με πιο ήπια από το σκέτο άναμμα γλυκιά γεύση.
Κρυσταλλώνει μέσα σε ένα έως τρεις μήνες.
Μέλι κουμαριάς.
Χαρακτηριστικός θάμνος της Ικαριακής φύσης η κουμαριά. Κατά την ανθοφορία της, στα τέλη του φθινοπώρου, οι μέλισσες παράγουν το πικρό στη γεύση κουμαρόμελο. Είναι μέλι με αντιοξειδωτικά στοιχεία και γι΄αυτό ένα από τα πιο θρεπτικά μέλια στον κόσμο.
Μέλι πευκοθύμαρο.
Στις κυψέλες κάποιες φορές αφήνουμε σκόπιμα θυμαρίσιο μέλι. Έτσι οι μέλισσες, όταν μεταφέρονται στα πευκοδάση, για να τρυγήσουν το πευκο, παράγουν το πευκοθύμαρο, μέλι με πολλές ιδιότητες. Έχει άρωμα και γεύση από θυμάρι. Έχει πιο ήπια γλυκύτητα, καθώς το πεύκο είναι υπόγλυκο και το θυμάρι ιδιαίτερα γλυκό.
